Zelfsturend

Een A6 op de A6

Foto: Een A6 op de A6 - 2012 ferrie = differentieel Creative Commons BY-NC-SA 3.0 http://dailym.net

Zelf de touwtjes in handen hebben. We moeten zoveel mogelijk ons eigen proces sturen. Vindt de Overheid. Vindt het management. Teams moeten meer en meer zelfsturend worden. Er wordt heel wat geld aan uitgegeven om dit voor elkaar te krijgen. Met wisselend succes. Het meest spraakmakende voorbeeld hiervan vind ik Google.

Zij mogen als eerste in de Amerikaanse staat Nevada officieel de weg op met zelfsturende auto’s. Daar is een flinke borg voor betaald, maar dan krijg je ook wat: een auto die er zelf voor zorgt dat ie op plaats van bestemming komt, zonder daarbij ergens tegenop te knallen of voetgangers omver te rijden. Kortom, de auto heeft geen bestuurder nodig. Maar wel passagiers. Waarvan er één plaats móet nemen op de bestuurdersplaats (dit voor de verzekering), maar z’n handen kan hij of zij gewoon thuis laten.

Ik zie, met enige fantasie, wel een gelijkenis met de wens van het management om zelfsturende teams. Een zelfsturende auto zal niet voor iedereen zijn weggelegd. Niet alleen vanwege het geld, maar ook vanwege het bijbehorende gedrag. Sommige mensen zitten nu eenmaal graag aan het stuur. Leidinggevende willen (of moeten) misschien wel een zelfsturend team, maar blijven toch met hun handen stevig aan het stuur zitten.
Mijn ervaring met dergelijke trajecten is inmiddels dat het op de lange duur vooral gefrustreerde teams oplevert.

Ik ben heel benieuwd hoe dat uitpakt met de zelfsturende auto’s. Wat gebeurt er met iemand die wel een stuur voor zich heeft, deze ook mag vastpakken, maar er geen invloed op uit kan oefenen?

You may also like...