The Semco Way

Thijs & Jack Russel

Foto: Thijs & Jack Russel - 2012 ferrie = differentieel Creative Commons BY-NC-SA 3.0 http://dailym.net

Vanmorgen in de Volkskrant las ik het verhaal van het financieel adviesbureau Finext, die als enige bedrijf in Nederland werkt volgens de Semco Way. Een gedurfde en bijzondere managementstijl. Er wordt al jaren over geschreven, maar het is de moeite waard om het er weer eens over te hebben.

The Semco Way betekent een volledig democratisch geleid bedrijf. Er is nauwelijks sprake van hiërarchie en de sfeer is open en gemoedelijk. En iedereen bepaalt zijn eigen salaris, maar gek genoeg leidt dat niet tot riante salarissen, aldus Finext.

De gedachte heerst dat dit model niet werkt in grote bedrijven. Maar de bedenker van dit model, de Braziliaan Ricardo Semler, heeft zelf een bedrijf met ongeveer 5000 medewerkers en bewijst met zijn groeiende omzet het tegendeel. Ricardo Semler, ondertussen een belangrijke managementgoeroe, is van mening dat niemand met meer dan 12 mensen kan samenwerken. “Niemand werkt samen met honderden mensen.” De reden dat weinig bedrijven dit managementmodel aandurven is volgens hem, omdat managers bang zijn “voor het verlies van macht en controle”.

Bij Finext hebben zij daar blijkbaar geen last van. Wel vinden ze het “soms té hecht” in de organisatie. De onderlinge relaties vinden zijzelf nogal close. Terecht dat zij zich daar zorgen om maken. Ik heb, lang geleden, zelf ondervonden wat dat kan betekenen.

Ik werkte destijds in dienstverband, bij een commerciële organisatie met ca. 30 medewerkers. Er was hier wel hiërarchie, maar de sfeer was uiterst gemoedelijk en vriendelijk. We waren vrienden van elkaar geworden en deelden ook onze privetijd met elkaar. We hadden het inmiddels zo gezellig met elkaar, dat onze blik zich steeds meer naar binnen richtte. Met als gevolg dat we te laat in actie kwamen toen de markt veranderde. Dit kostte uiteindelijk mij en mijn collega’s hun baan en het betekende tenslotte het einde van de organisatie. Een zuur einde van een ongelofelijk leuke tijd. Ik wens Finext veel wijsheid toe.

You may also like...